The Musical Box: Fun, fun, fun at the autobahn...

tisdag 30 juni 2015

Fun, fun, fun at the autobahn...

KRAFTWERK – AUTOBAHN – 1974

Det blir alldeles fel om man tror att Ralf och Florian sjunger Fun, fun, fun at the autobahn, som de vore någon slags travesti på Beach Boys gamla dänga. Då kan man nog tycka Autobahn är en ganska pinsam historia.
Men det här är en 22 minuter lång bilresa på autobahn och texten går Wir Fahr´n, fahr´n, fahr´n auf der autobahn. Det är något helt annat. Då blir det provocerande.

Legenden säger att Ralf och Florian verkligen åkte längs autobahn med en mikrofon hängande ut genom sidorutan och spelade in alla de ljudeffekter som dök upp längs resan. Jag gissar att det verkligen var så.

Jag påstår att Autobahn är Kraftwerks första riktiga storverk.

Den första skiva där Ralf och Florian verkligen ville göra något slags intryck i stället för att bara fladdra runt i någon slags elektronisk hemmagjord krautrockvärld, se upp till Stockhausen och vara så smala och minimalistiska som möjligt.

Autobahn ändrade på den bilden av Kraftwerk. Det är ett seriöst och mycket ambitiöst projekt för att få sina lyssnare att uppleva det oupplevda och förstå det oförståbara genom att spela upp a-sidans 20 minuter långa galna scen – psykedeliska om man så vill.
Experimentet lyckades. Autobahn är inte Kraftwerks allra främsta verk, men det är ett av dem och är det album som visade vägen mot storheter som The Man Machine och Trans-Europe Express.

Nr: 963/2222

3 kommentarer:

 1. Det vore väl inte så farligt om de sjöng "fun, fun, fun". En humoristisk blinkning till Beach Boys skulle enligt min åsikt inte göra att Kraftwerk inte skulle kunna tas på allvar. Jag förstår inte heller riktigt varför det anses "provocerande" att på tyska sjunga att man åker längs med autobahn. Tolkar du möjligen in något slags nazist-referens i detta, eftersom de stora motorvägarna i Tyskland till stor del byggdes under nazi-tiden? Annars har jag svårt att se på vad sätt en biltur på motorvägen är provocerande. I så fall skulle väl svenska Magnum Bonum (troligen det enda rockband i världen som döpts efter en potatissort) ha varit tidernas rockrebeller när de sjöng om att åka skateboard "ner, ner, ner, ner för backen ner".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, helt fel. Det jag kallar provocerande här är att Kraftwerk gör en låt om något så banalt som att åka bil. Skivan är inspelad -74, fanns det något liknande då? Och det dessutom i en 20 minuter lång låt.

   Radera
 2. Första låten jag hörde skapad på en moog-synt? var popcorn av Hot Butter och alla förstod ju vad låten handlar om. Detta måste varit runt 1973.
  Sedan var det lungt ett tag.
  Så kom Kraftwerk med sin monotona Autobahn . Låten har ett så enkelt tema att alla förstod vad den handlade om. Vi grundade och diskuterade en hel del om vad man spelade på, vi kom inte närmare än att det var "maskiner"
  Eufori eller friheten att kunna köpa en BMW 3.0 och susa iväg i fri hastighet och ge den äldre generationen fingret. Det handlar låten ytligt sett om.
  På Röhska Museet pågår just nu en utställning om hur stor inverkan Kraftwerk haft/har på musik, mode,konst och design.

  SvaraRadera