The Musical Box: En stadig pjäs som inger respekt

fredag 13 januari 2017

En stadig pjäs som inger respekt

TOTTA´S BLUESBAND – COMBINATION BOOGIE – 1985

Combination Boogie är formellt sett höjdpunkten för Totta´s Bluesband, skivan är inspelad i USA under förmodligen de allra bästa förhållande en svensk musiker kan önska sig.
Det är sant. Combination Boogie är en stadig pjäs som man inte rubbar så lätt. Soundet är storslaget för att vara en bluesplatta och inger respekt. Det är här och nu och inget annat. Jag är helt säker på att Totta och bandet var mycket nöjda med skivan. Låtvalet känns dessutom mycket välplanerat.

Att jag sen för min del - av ej utredda skäl - inte har ett lika gott öga till LP:n är en helt annan sak. Inte så att jag inte tycker den är bra, tvärtom.

Men jag har ofta kommit på mig själv med att hellre välja första LP:n, Saturday Night Boogie Woogie eller den där legendariska liveplattan, Live At Renströmska, före Combination Boogie.

Möjligen är det så att jag tycker amerikaskivan är lite för snyggt gjord. Eller så är det bara så att Saturday Night Boogie Woogie helt enkelt var först och att jag av den anledningen kommer ihåg och tycker om den bäst.

Hur som helst går det inte att undvika att rekommendera Combination Boogie. Det är en mycket bra svensk bluesplatta.
Att skivan spelades in i USA var ingen tillfällighet. Totta och hans bluesband höll inte bara till på egna krogen C von i Göteborg, det blev i början av 90-talet flera turnéer till USA också, på gott och ont.

Det var ett tufft liv, berättar gitarristen Bengan Blomgren för sajten Fuzz.se.
- Vi gjorde bland annat en turné på östkusten - 50 gig på 60 dagar- en riktig slavturné. Fyra, fem set varje kväll och som musiker där är man oftast inte värd många cent i klubbägarnas ögon. ”Här ska det vara musik. Jag skiter i om det är ABBA eller Stevie Ray Vaughan. Ni ska spela och spelar ni inte tillräckligt blir ni skyldiga oss pengar”

Nr: 2015/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar