The Musical Box: Zappa-bootleg med bra kvalitet

fredag 27 januari 2017

Zappa-bootleg med bra kvalitet

FRANK ZAPPA – WELCOME TO THE MUDD CLUB – 1991

Liveinspelningar med Zappa finns det gott om. Dessutom är många av hans ”ordinarie” album i grunden också liveinspelningar som snyggats till och putsats upp i studion efteråt. En bootleginspelning från det tidiga 80-talet, på CD dessutom, borde därför inte vara särskilt uppseendeväckande. Men Welcome To The Mudd Club är överraskande bra.
Inte minst är ljudet av hög kvalitet. Den största invändningen mot bootlegs är annars att det låter så förbannat skrapigt. Men inte i det här fallet, Welcome To The Mudd Club håller ljudmässigt hög kvalitet. De 16 låtarna är till största delen hämtade från en konsert i München 1980, fyra av dem dock inspelningar gjorda i USA 1981 och 1984.

Det har säkert klippts och klistrats en hel del i inspelningen, det märks, men kanske är det därför låtvalet känns väl avvägt. Här finns låtar som fler än Zappafansen kanske känner igen; Joe´s Garage, Chunga´s Revenge och Cosmic Debris. Men också ett antal riktigt vassa gitarrnummer av Zappa som borde få även de värst ansatta att bli nöjda.

Tack vare den höga kvaliteten på ljudinspelningen tycker jag därför att Welcome To The Mudd Club är väl värd att ha i sin Zappa-samling. Dessutom är det uppfriskande med en ”normal” liveinspelning med Zappa, utan en massa extrajobb i studion. En vanlig liveplatta helt enkelt.

Nr: 201/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar