The Musical Box: Jean Michel Jarres metamorfos

fredag 20 januari 2017

Jean Michel Jarres metamorfos

JEAN MICHEL JARRE – METAMORPHOSES – 2000

Var det nån mer än jag som satte nåt i halsen när Jean Michel Jarre presenterade detta album? Metamorphoises är så långt från man kan komma tidigare verk som Oxygene, Equinox och Magnetic Fields.
Här handlar det om korta låtar utan direkt samband eller tema, en ”vanlig” popskiva med andra ord. ”Nästan” bör jag väl lägga till, Jean Michel Jarre har aldrig gjort musik som skulle kunna benämnas som särskilt allmän...

Jean Michel Jarre är den elektroniska popmusikens häxmästare som här tar steget ut på den ”vanliga” popscenen. Det är i sanning en metamorfos, låtarna är överlag korta, flera av dem skulle kunna (och blev) hitlåtar. Metamorphoses är också hans första album där han använder sång (om man inte räknar röstsamplade Zoolook).

Cést La Vie är en sån låt, där arabisksjungande Natasha Atlas presenterar sig för den europeiska publiken. Han samarbetade också med Laurie Anderson i låten Je Me Souviens, som är en av de mest kända låtarna från skivan.
Det är så klart spännande med något annorlunda och nytt. Jarre går över gamla gränser och ger sig här in på allt från techno och house till pop. Det är så klart modigt, även om jag inte tror att Jarre riskerade någonting alls. När en musiker når hans ”storhet” går det att göra precis vad som helst.

Trots de nyskapande tendenserna och influenserna är Metamorphoses inte något av de Jarre-album jag kan rekommendera till dem som är intresserade av elektronisk musik.

Nr: 148/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar