The Musical Box: Music non-stop

onsdag 25 januari 2017

Music non-stop

KRAFTWERK – ELECTRIC CAFÉ – 1986

Åtta år efter The Man Machine och fem år efter senaste albumet dök Kraftwerk upp med Electric Café. Kanske ville de ta tillbaka förlorad mark, kanske ville de visa vem som regerade. Men Techno Pop var ingen ny The Robots. Music Non-Stop ingen Autobahn.
Electric Café är absolut ingen dålig skiva, tvärtom. Den har nästan allt det Kraftwerk hade på stora album som Trans-Europe Express och The Man Machine. Men det går inte att upprepa sig och att bara lita på gamla beprövade modeller inte ens om man heter Kraftwerk.
Under de fem åren Ralf och Florian höll sig borta hade det dessutom hänt ohyggligt mycket på synthpopscenen. 1986 hade Kraftwerk blivit bara ett band i mängden, inte den drivande kraften, ledare av hela genren.

Lite ironiskt var det Kraftwerk självt som styrde det i den riktningen. Det var Kraftwerk som gjorde electronica och synthpop tillgängligt för alla. Alla förstod, kom ikapp, gick förbi och gjorde Kraftwerk till en del av den kulturen, till ännu ett sandkorn.
Electric Café kommer aldrig att anses som ett banbrytande eller revolutionerande album, kommer aldrig heller att räknas till Kraftwerks storverk. Det är en helt okej synthpop-LP med technotendenser. Det är en uppenbar sell-out.

Nr: 593/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar