The Musical Box: Ett oerhört experiment

lördag 28 januari 2017

Ett oerhört experiment

WHO - WHO ARE YOU – 1978

Who Are You är ett kontroversiellt Who-album. Det är experimentellt och udda. Det är både avskytt och älskat.
För många hardcorefans var det en skymf. Pete Townshend hade lagt gitarren åt sidan och ägnar sig åt att spela synth. Och för varje låt på skivan tar The Who sitt experiment ett steg längre. Till slut blir det oerhört. Avslutningen med titelspåret är suggestivt, nästan magi, i åtta minuter.

Bara för den skull är Who Are You en fantastisk skiva. Ett värdigt stilbrott, intressantare än man skulle kunna tro, ett album som visar att The Who fortfarande kunde, och ville trots att 60-talsikonerna befann sig en bra bit in på 70-talet.

Alla låtar på skivan är inte bra, det finns ett par riktigt svaga saker. Love is Coming Down låter till exempel som den kunde varit skriven av Boz Scaggs eller någon annan i balladfacket. Men höjdpunkterna är å andra sidan flera, Sister Disco och Must Must Change, absolut.
Min favorit är tveklöst titelspåret Who Are You. En sån låt skulle aldrig kunna göras idag. Bara introt är flera minuter på denna över åtta minuter långa låt. Men efter det har å andra sidan Townshend byggt upp en stämning som går att ta på.

Nr: 770/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare (länk), men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar