The Musical Box: En australisk rockrökare i USA

söndag 4 september 2016

En australisk rockrökare i USA

PAUL KELLY & THE MESSENGERS – UNDER THE SUN – 1988

En av de allra första skivor jag skrev om på bloggen var Paul Kellys Under The Sun, en australisk rockrökare från det annars så skamfyllda rockåret 1987. Det fanns så klart en anledning till att det var en av de första skivor jag ville skriva om. Det är en lysande platta.
Men det är inte därför skivan nu ännu en gång lyfts fram här i Musical Box. Nej, nu ska det handla om den amerikanska pressen som dök upp ungefär ett år senare efter att Paul Kelly, då nästan helt okänd utanför Australien, turnerat runt i USA först som förband till Crowded House, sen som huvudartist.

Efter det var det alldeles nödvändigt att få ut plattor då amerikanerna frågade mer efter Kellys rock än Neil Finns välansade popslingor. Resultatet blev först Gossip, där den australiska dubbeln bantats ned till en enkel-LP samt något senare också Under The Sun.
I USA kunde man dock inte gå med på att Kellys kompband, som i sitt hemland kallade sig The Coloured Girls, fick behålla sitt anstötliga namn. Det byttes ut mot det något mindre upprörande The Messengers.

Utöver det mixades av okänd anledning ett par låtar om på Under The Sun (till det tråkigare om du frågar mig). Och sen byttes alldeles lysande lilla poppärlan och tillika bakfylleeposet I Don´t Remember A Thing ut mot tämligen svala singeln Little Decisions och vips var Paul Kellys andra amerikanska platta färdig att levereras.

Denna LP är så klart nästan lika bra som den australiska med samma namn.

Till den amerikanska skivans nackdel kan dock läggas att den tack vare de där ommixningarna och låtbytet känns lite mer lättsmält än originalet som är en ganska råbarkad historia.

Men det är bara en smaksak. För självklart är det en svettig rockrökare som tål att spelas även nu för tiden. Den också!

Reommenderade låtar: Dumb Thing, Same Old Walk, Big Heart, Forty Miles To Saturday Night, To Her Door, Desdemona, Happy Slave och alla däremellan...

Nr: 800/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar