The Musical Box: Ett stänk av mörker i popmusiken

lördag 10 september 2016

Ett stänk av mörker i popmusiken

BEATLES – WITH THE BEATLES – 1963

Andra LP:n från Beatles var inte lika klämkäck som den första, Please Please Me. Det räcker med att se bilden för att förstå att ”fab four” var tankfulla unga män. Ett stänk av mörker i popmusikens glädjebudskap, lite coolare än alla andra.
Det lyckas Beatles med. With The Beatles har en dimension av allvar som Please Please Me saknade. Kanske beror det på att redan 1963 var Beatles inne på att göra egna låtar. Att de fem första spåren på skivan är deras egna är ett statement och ett styrkebesked. All My Loving, It Won´t Be Long är tveklöst odödliga låtar. Och några till...förmodligen alla...
En gammal kompis som är beatlesextremist sedan mitten av 60-talet hävdar dock att skivans bästa låt är You Really Got A Hold On Me, en soulklassiker som The Miracles spelat in året innan. Det var den första låt som spelades in till With The Beatles, det är John Lennon som sjunger. Lennon knäcker precis allt annat, menar han fantasten och går inte att övertala.
Please Mr Postman har alltid varit min egen favorit. Men jag kan hålla med om att You Really Got A Hold On Me har något extra, utan att veta exakt vad jag pratar om. LP:n släpptes i november 1963 i England. Herreje, 1963.

Våren 1964 kom skivan till USA och fick där det mindre fantasifulla namnet Beatles Second Album (inte för att With The Beatles är särskilt mycket bättre). Den LP jag har är en reissue troligen från det tidiga 80-talet.

Nr: 1650/2222

3 kommentarer:

 1. Nu har du blandat ihop låttitlarna. "Please Mr. Postman" är en cover. Originalet gjordes av Motown-gruppen Marvelettes. George Harrison-kompositionen heter "Don't bother me" (om jag minns rätt). För övrigt håller jag med om att versionen av "You've really got a hold on me" är lysande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det. Rättar i texten.

   Radera
 2. She loves you spelades in 1 juli 1963.(Vi var bara 12 så vi sjöng slafsyou).
  You really got a hold on me 18 juli. Inspelad på två spår. Man försökte på 4-kanals bandare den 17 Okt, men lyckades inte. Miracles har mycket bättre ljud på sin inspelning. Djävla EMI. Det är John och George som sjunger, elpianot är G Martin. Gruppen hade inte en dag ledigt under tillblivelsen av denna Lp. Bla var man i Sverige.(Drop-in) Farsan blev sne för att nyheterna inte började i tid och programmet var inte direktsändning, vilket jag länge antog. Total Beatlesfeber och källarband dök upp överallt.
  17 Okt spelade man in I Want to hold your Hand. Beatles fick musikintresset att explodera.
  Hur man kan förbigå Johns råa tolkning av Motownlåten Money, är för mig ett mysterium. När han skriker, I want to be free, ståpäls. Skivans bästa spår och Beatles bästa cover.

  SvaraRadera