The Musical Box: Het så vinylen fräste

tisdag 27 september 2016

Het så vinylen fräste

JOE JACKSON – LOOK SHARP – 1979

Är Look Sharp hela nya vågens fräckaste album? Det är smattrande tuff och respektlös rock, på gränsen till punk. Och här finns mängder av bra låtar. Det var i vilket fall som helst en rasande skiva av Joe Jackson.
Joe Jackson utmanade i slutet av 1970-talet punken och hela den nya musikelit som då snabbt etablerat sig. LP:n Look Sharp var så het att det bubblade och fräste i vinylen.

Smart nya vågen-rock hämtad från Londons bakgator, punk, blues och inte minst reggae och ska. Joe Jacksons första LP spelades 1979 på varenda fest och i varje bilstereo.

Is She Really Going Out With Him blev den största hiten, men skivan kryllade av ironiska och lekfulla låtar; Sunday Papers, One More Time och Baby Stick Around. Låtar på tre minuter av rå, pumpande energi. Punkiga Got the Time är hur elak och bra som helst.

Joe Jackson fick draghjälp av de allra bästa och etablerade sig som en av The Angry Young Men. Elvis Costello hade något år tidigare slagit igenom med My Aim is True och This Years Model, som alla tyckte var framtiden.

Graham Parkers Stick to Me från 1977 och Squeezing Out Sparks (1979) banade också väg i den då okända terrängen. Joe Jackson har genom åren gjort mängder av album.

Men inget av dem har kommit i närheten av den vilda energi, kompromisslösa och respektlösa rock han visade upp på Look Sharp.

Nr: 908/2222

4 kommentarer:

 1. Anthrax spelade in en version av "Got the time" runt 1990 och fick lite av en hit med den, i alla fall i hårdrockskretsar... vilket dels inneburit att de fortfarande spelar den på sina konserter, dels att man under tidigt 90-tal kunde skåda lokala thrash metal-band med namn som "Drop Dead" avsluta sin betonghårda konsert med en Joe Jackson-låt. Och detta utan att Anthrax version är så värst mycket hårdare än originalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha, lysande! De låtarna ska jag leta reda på.

   Radera
  2. I fallet "Drop Dead" skulle jag nog skrivit "ytterst lokala", de lär inte ha gett ut nåt officiellt... men Anthrax version hittar man lätt.

   Radera
  3. Anthraxversionen uppletad och genomlyssnad. Lite seg tycker jag jämfört med Jackson...men rätt kul...

   Radera