The Musical Box: Rubinoos gladpop i Beach Boys spår

torsdag 8 september 2016

Rubinoos gladpop i Beach Boys spår

RUBINOOS – BACK TO THE DRAWING BOARD – 1979

En alldeles bortglömd men lagom lysande pop-pärla. Det bubblar och spritter när Rubinoos i blixtrande tempo river av det ena pop-örhänget efter det andra. Det är charmigt och sorglöst. Utan att sätta någa djupare spår är det här en skiva man blir på gott humör av.
Rubinoos är ett av många amerikanska powerpopband som dök upp i slutet av 70-talet, The Knack, Dwight Twilley Band, Paul Collin´s Beat, Paley Brothers och allt ved de nu hette. Ofta blev det bara en skiva, eller kanske två, sen försvann de. Rubinoos är absolut inget undantag, efter den här LP:n som var deras andra, skulle det dröja sex år till nästa album.
Rubinoos första skiva, 1977, fick en hel del uppmärksamhet, inte minst då de fick en ganska stor hit med The Shondells gamla popdänga I Think We´re Alone Now. Tvåan Back To The Drawing Board är däremot en sån där bortglömd LP som egentligen är fantastiskt rolig.

Eftersom jag har båda skivorna påstår jag att den faktiskt är ännu roligare än sin föregångare. Det beror inte minst på sagolika I Wanna be Your Boyfriend och precis lika hejdlösa poppiga Operator och Hold On.

Dessutom visar Rubinoos på den här LP:n en ganska stor förkärlek för Beach Boys, alltså stämsång och smittsamma poplåtar. Det är inte så konstigt, Rubinoos kom också från Kalifornien och hade nog surfat på samma stränder som Brian Wilson, åtminstone om man ska tro Back To The Drawing Board.

Nr: 2079/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar