The Musical Box: Manzanera lirar gitarr som en tokig

söndag 11 september 2016

Manzanera lirar gitarr som en tokig

ROXY MUSIC – VIVA! - 1976

Är Viva ett av alla de livealbum som aldrig borde spelats in? Eller är jag bara gnällig idag? Phil Manzanera lirar ju gitarr som en tokig, Eddie Jobson gör ett bra jobb(!) efter Brian Eno, Andy Mackay är som alltid briljant och Ferry själv...är så där...inte översvallade, men helt okej.
Nja, kanske är Viva ett sjysst livealbum ändå, låtarna är bra, utan att det dyker upp några direkta höjdpunkter eller tråkiga avsnitt, det jämnbra hela vägen, favoritspåret är The Bogus Man. Jag gissar att den som inte hört särskilt mycket av Roxy Music innan de lyssnar på den här skivan nog kan tycka den är ganska bra.
De som kan sina gamla Roxy Music-skivor från första till sista tonen kan dock ha anledning att bli lite besvikna. Det finns inte ett enda spår på den här skivan som är ens i närheten av att vara lika bra som någon av studioinspelningarna.

Det är dock inget ovanligt alls för ett artrockband i Roxy Musics dimension, det som gjordes i studion blev nästan omöjligt att upprepa på scenen. Troligen är det därför många hardcorefans menar att Viva är ett album man kan hoppa över.
Å andra sidan var det högst berättigat av Roxy Music att släppa skivan. Bandet fick tidigt rykte om sig att göra spektakulära och sevärda liveshower, så LP:n var efterfrågad av fansen. Att resultatet ine blev lika bra som förväntningarna är en annan sak. Skivomslaget är å andra sidan riktigt fräckt, ett av Roxy Musics många klassiker på den fronten.

Nr: 2089/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar