The Musical Box: Kinks bortglömda album

torsdag 29 september 2016

Kinks bortglömda album

KINKS – PERCY – 1971

Percy brukar ibland kallas ”Kinks lost album”, vilket det enligt ganska många gärna får fortsätta vara. Percy kan vara svår att att tycka om. Men man ska komma ihåg att det är en soundtrack, specialskriven till en ganska udda film.
Jag har inte sett filmen och tror inte jag kommer att göra det heller. Den sägs handla om världens första penistransplantation och vad som hände sen.

Soundtracks brukar sällan bli särskilt intressanta, filmmusik utan film är som bekant inte alltid roligt. Delvis är det ett syndrom den här skivan lider av.

Det finns en del instrumentala sekvenser som man när man lyssnar på skivan inte alls uppskattar.

De delarna gör tyvärr att Percy, om man ser det som en ”vanlig” LP, känns som ett tämligen skruvat album, svårt att förstå.

Till exempel hittar man på skivan en instrumental version av Lola, en låt som Kinks året innan fått en gigantisk hit med, men här med Ray Davies sång ersatt av keyboards och gitarr. Den tycker jag rent ut sagt är jobbig.
Men det går inte att såga Parcy som musikaliskt undermålig. Ray Davies gjorde ett bra jobb, utan att vara något mästerverk är musiken välgjord och tillsammans med filmen säkert en harmonisk enhet.

Man ska inte heller glömma bort att ett antal av låtarna dessutom släpptes på singel, bland annat God´s Children (som emellanåt dyker upp på Kinks samlingsalbum) som nog kunde blivit en hitlåt om nån bara lagt ner lite energi på det.

Nr: 2090/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar