The Musical Box: Speaker i Tibet

tisdag 20 september 2016

Speaker i Tibet

SPEAKER – TRACE MY TRACK – 1999

Emaho var en av de bästa låtarna 1999. Men vad som hände med svenska Speaker efter det är inte lika roligt. Trace My Track blev deras sista platta. En cd-skiva som numera inte ens får några bud när den reas ut för fem spänn på Tradera.
I min samling har dock Trace My Track en relativt huyfsad ställning. Det är en skiva jag aldrig skulle kunna tänka mig att göra mig av med. Jag gillar Emaho, där Speaker lånat in tibetanska sångerskan Chime Topgyal, en låt nånstans mellan bombastisk new wave eller indiepop och världsmusik.

Delar av skivan är tydligen inspelad i Tibet, vilket förmodligen är orsaken till låtarnas något säregna sound jämfört med annan samtiuda svensk rock.
Det spännande med skivan är dragningen till det österländska och därför också progressiv rock. När jag tänker efter är Trace My Track egentligen en ganska experimentell platta där Speaker gick långt utanför vanliga popnormerna på 90-talet. Låtarna är överlag längre än de standardiserade tre minuterna. Bara en sån sak. Underskattad? Möjligtvis.

Nr: 57/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar