The Musical Box: Mallen för Litte Feats alla kommande album

fredag 16 september 2016

Mallen för Litte Feats alla kommande album

LITTLE FEAT – DIXIE CHICKEN – 1973

Det var med den här New Orleansinspirerade plattan Little Feat satte sitt sound. Det är bandets tredje album, ingen av de tidigare skivorna påminner direkt om denna, alla de som kom efter har drag av Dixie Chicken.
Att Dixie Chicken är början till slutet för Little Feat är kanske en annan sak. Via New Orleans tog sig bandet sen vidare till jazzrock, vilket i sin tur gjorde att Lowell George tappade gnistan och försvann.
Men Dixie Chicken är absolut ett sånt där album som ska finnas i varje samling som gör anspråk på att ha koll på americana. Här finns västkustrock och spår sydstatsrock men är en LP som främst inspirerats av storheter som Dr John och Professor Longhair.

LP:n har ett skönt, gungigt groove, ett mustigt sväng samtidigt som det är insvept i ett skimmer av uråldriga voodooriter, besvärjelser och amerikanska söderns fuktiga grönska. Samtidigt som låtarna har en nästan djurisk lockelse känns musiken samtidigt sofistikerad och blir fullständigt oemotståndlig.

Dixie Chicken är ett jammigt album där rytmerna gärna tillåts ta över och där låtarna ibland nästan omärkligt flyter in i varandra. Här finns låtar som Two Trains, Juliette och Fat Man In The Bathtube. Rekommenderas!

Nr: 1389/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar