The Musical Box: Rätt Nirvana blev fel Nirvana

måndag 19 september 2016

Rätt Nirvana blev fel Nirvana

NIRVANA (UK) – THE STORY OF SIMON THE SIMOPATH – 1967

Ha, ha, det är mer än en av Kurts fans som retat sig på det här Nirvanagänget, som fått ta emot oförskämt mycket otidigheter genom åren. Många av Nirvanas 90-talsfans har haft svårt att acceptera det här bandet.
Men Nirvana är en orsak till förvirring i popbranschen. Det är också ett är ett brittiskt psykedeliskt popband som spelade in skivor innan Kurt var född. Det är dock bara namnet Nirvana har gemensamt med Kurts Nirvana. Brittisk psykedelisk pop från mitten av 60-talet har ingenting med 90-talets grunge att göra även om Kurt ofta hävdade att han hade flera av de psykedeliska popbanden som förebilder.
Dessutom är brittiska Nirvana på sin första skiva en ganska fånig bekantskap. Inte nog med att låtarna är lite barnsliga. LP:när ett konceptalbum, The Story Of Simon The Simopath, som också den känns ganska naiv.

Den handlar om om unge Simon vars högsta dröm är att kunna flyga, vilket inte har något med intag av farmaceutiska mirakelmedel att göra utan helt enkelt är en pojkdröm. Som vanligt när det handlar om konceptalbum håller storyn inte ihop hela vägen, så man ska kanske inte lägga för mycket energi på det.

Men låtarna är trots allt ganska trevliga, påminner lite om det The Hollies spelade in under samma tid. En och annan skulle nog kunna hävda att musiken ligger på gränsen till sunshinepop, vilket är svårt att säga emot.

Nr: 168/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar