The Musical Box: Klistrar sig fast som ett plåster

onsdag 7 september 2016

Klistrar sig fast som ett plåster

SELECTER – TOO MUCH PRESSURE - 1980

Första låten ger ungefär samma känsla som att tugg på ett plåster. Det är segt, kladdigt och har en underlig smak som man inte känner igen direkt. Men efter den inledningen blir Selecters debutplatta något helt annat.
Ett gungande svängande inferno av reggae och skarytmer. Musik som har en tendens att klistra sig fast, som ett plåster, men för den delen aldrig blir obehaglig eller jobbig. Den eftersmaken är betydligt fräschare.

Skamusiken blev en kortvarig fluga i början av 80-talet där ”rörelsens” epicentrum fanns i Sheffield i England och där i synnerhet runt skivbolaget 2-Tone Records.

The Selecter hörde till dem första och ska nämnas med all respekt tillsammans med storheter som The Specials och Madness. I likhet med The Specials var förmodligen nyhetens behag en del av framgången.

Too Much Pressure, som är Selecters första album, är deras överlägset bästa och överlägset mest välkända. The Specials gick exakt samma väg, första plattan en dunderhit, andra skivan helt och hållet bortglömd.
Möjligtvis kan man tycka det var orättvist att det gick så. Musiken var en förförande mix mellan jamaicansk ska och reggae, punk och new wave. Roligt, lättsamt, humoristiskt och glädjefyllt. Too Much Pressure har allt det.

Det är fortfarande en rolig LP att lyssna på någon gång emellanåt. Låtarna bubblar av spelglädje och underfundig brittisk humor. Om det inte vore för den där något tjatiga första låten – Three Minute Hero – skulle det vara en kanonplatta rakt igenom.

Men å andra sidan har låtar som Everyday, They Make Me Mad och titelspåret Too Much Pressure. Ingen av dem blev dock någon större hitlåt, utom lite ironiskt nog svårtuggade plåstret Three Minute Hero.

Nr: 492/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar