The Musical Box: På väg mot världens ände

måndag 26 september 2016

På väg mot världens ände

BE BOP DELUXE – MODERN MUSIC - 1976

Be Bop Deluxe leker med rytmerna, bryter av och finner nya spår. Bill Nelson går från det nästan pampiga till melodier avskalade med en skarpslipad operationskniv.
Be Bop Deluxe experimenterar och testar i rasande fart, som de vore på väg mot världens ände med expresståg, för att sedan hoppa över kanten, bara för att se vad som ska hända.

Detta brittiska band är knepigt och svårfångat. Det är utan tvivel artrock.

Jag kan inte låta bli att jämföra med storheter som City Boy och 10cc, samtidigt som jag anar både glamrock och en stort intresse för att experiment; progressiv rock.

Allt detta sammantaget tycker jag blir en ganska bra (ljud)-bild av Be Bop Deluxe musik; förvirrande, mångsidigt, rastlöst och kanske något ofokuserat.

Modern Music från 1976 anses var Be Bop Deluxe musikaliskt främsta album. Skivan ligger stundtals inte alls långt från Moody Blues-klassiker.
Men några hitsinglar hittar man inte här. Det finns det nästan inga på Be Bop Deluxe plattor. Här är det helheten som ger intrycket. Men för den som pressar mig lite extra kan jag alltid hävda att låtarna Orphans Of Babylon och titelspåret Modern Music stannar kvar lite extra länge.

Nelsons nästan avantgardistiska melodislingor klistrar sig fast, för att i nästa stund trampa på i tung bluesrock, hämtad direkt från bakgatan. Nervöst och taggigt, kristallklart och knivskarpt.

Nr: 1797/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar