The Musical Box: En knivskarp analys

fredag 9 september 2016

En knivskarp analys

THE THE – INFECTED – 1986

Första spåret på Infected antyder att Matt Johnson inte tagit ett enda steg framåt på tre år. Att även hans andra album skulle vara dancepop. Men så är det inte, inledande titelspåret är bara en avledande manöver. The The hade helt andra planer.
LP:n Infected är i stället en knivskarp analys av 80-talets skräpkultur, där Matt Johnson frågar sig hur folk egentligen mår. Det blir ett kraftfullt och politiskt ställningstagande, där bilden på omslaget redan efter första genomlyssningen blir en aha-upplevelse.
Man kan tycka att Matt Johnson går lite väl långt, men hans metod är effektiv. I stället för underhållning blir musiken ett medel för att nå fram till dem som vill lyssna. Det skulle kunna vara ännu ett uttryck för marknadskrafter och kommersialism, men visar sig vara precis tvärtom.

Att det är dancepop, elektronisk pop med rötterna i 60-talet är tvekslöst. Här finns soul, funk och folkmusik.

Jag får av någon anledning för mig att jämföra Infected med det Karl Wallinger och World Party höll på med under samma tid, men mer skruvat och betydligt längre ut på vänsterkanten. Alternativ rock, post-punk och new wave.

Infected är därför en 80-talsplatta som jag absolut vill ha i min samling. Det är en ovanlig skiva för att vara från 1986.

Nr: 1394/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar