The Musical Box: I perfektionen finns en galen, humoristisk sida

måndag 5 september 2016

I perfektionen finns en galen, humoristisk sida

EGG – THE POLITE FORCE – 1970

Det var för att få skriva om skivor som The Polite Force jag startade den här bloggen. Det är en av de skivor man inte får missa, som man bara måste höra.
The Polite Force är en klassiker inom den progressiva rocken. Ett av de stora album som kom från den brittiska canterburyscenen i början av 70-talet. Det första som slår mig när jag hör skivan nu igen är hur oerhört bra kvalitet det är på precis allting, ljudet är i det närmaste perfekt.

Musiken är så genomtänkt, det är inte en enda ton som är det minsta tveksam. Och mitt i all denna perfektion och briljans finns också en galen, humoristisk sida, som gör att man inte kan låta bli att garva lite för sig själv.
The Polite Force är andra albumet av tre från brittiska Egg och anses tillsammans med sista plattan The Civil Surface vara ett av Eggs storverk. Det är synnerligen väl avvägd jazzrock, kanske med inslag av spacerock.

Men framför allt är det en bländande uppvisning av musiker med extremt känsligt musiköra. Musiken blir både behaglig och påträngande, samtidigt som den är lekfull och full av energi.

22 minuter långa eposet och äventyret Long Piece No 3 är det musikstycke på skivan jag har störst utbyte av, men a-sidans tre kortare låtar står inte långt bakom.

The Polite Force är en LP man kan lyssna till flera, flera gånger i rad utan att tröttna. Men jag anar att den som inte nästan direkt tar musiken till sig kan tycka den brutalt jobbig.

Nr: 1768/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar