The Musical Box: Newcastle United och en countryballad

torsdag 22 september 2016

Newcastle United och en countryballad

JIMMY NAIL – CROCODILE SHOES – 1994

Det är en sorglig historia som berättas i Crocodile Shoes. Låten handlar om grabben som krökar hårt, efter att ha förlorat sina barn och sin fru. De enda vänner han har kvar är hans skor i krokodilskinn, och de gråter dem också...
En tragisk historia, en typisk countryballad och förmodligen en låttext som skulle gå hem på Svensktoppen. Men Crocodile Shoes är också en brittisk tv-serie som visades i svensk tv i mitten av 90-talet. Den handlade om fabriksarbetaren Jed Sheppard i Newcastle som försökte slå igenom som countrysångare, låten Crocodile Shoes var hans huvudnummer.
Jag följde den där serien, det var på den tiden det bara fanns en tv-serie i taget att följa. Men hur det gick för Jed Sheppard har jag glömt. Däremot kommer jag ihåg Crocodile Shoes, denna gråtmilda och sorgliga countryballad som blev listetta på den brittiska singellistan med Jimmy Nail, han som hade rollen som Jed Sheppard. Det var en stil Jimmy Nail tydligen gillade, alla låtar på denna soundtrack går i samma gråtmilda countrystil.

Mycket handlade om Newcastle i mitten av 90-talet. När tv-serien visades i Sverige sammanföll det med Newcastle Uniteds senaste storhetstid i Engelska ligan. Alan Shearer spelade i laget och United kom tvåa två år i rad, 95/96 och 96/97. Det har ju inget med Crocodile Shoes eller Jimmy Nail att göra, men så var det.

Nail, som var en riktigt bra countrysångare, fortsatte efter Crocodile Shoes på det spåret och fick en rad mindre hits, som Big River (1995) och Country Boy (1996).

Nail var kompis med Mark Knopfler, som även han kom från Newcastle. Han medverkar på ett par av låtarna på albumet Big River. En annan av hans gamla polare var Paddy McAloon i Prefat Sprout, som skrev flera av låtarna till Crocodile Shoesalbumet.

Nr: 212/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar