The Musical Box: En aldrig sinande ström av obceniteter

måndag 3 oktober 2016

En aldrig sinande ström av obceniteter

FRANK ZAPPA – THEM OR US – 1984

Kan det varit så att Frank Zappa innan livet som gitarrguru, musikinnovatör och allmänt hatobjekt för mainstreampopens exploratörer försökte sig på en karriär som doowop-sångare?
Att han misslyckades och därför gång efter gång kom tillbaka till doowop för att hämnas. Att han ville köra kniven i ryggen på doowopmusiken? Stabbin´and a stabbin´....and try to look sincere...

Nej, jag tror att om Zappa gillade doowop så han gjorde det nog av andra skäl. LP:n Ruben & The Jets handlar till exempel bara om doowop...och det finns en rad andra låtexempel också.

Han gör det också på sin allra sista riktiga studioskiva, Them Or Us, där han inleder med doowoplåten The Closer You Are. En liten elak låt.

Det finns en massa andra saker Zappa också gör. Som att skapa elaka texter i frankrikeironiska In France, som delvis påstås vara självupplevd. Det finns mer sånt...och Barry White-stön...

Fräcka oförutsägbara gitarrsolon som i brutala Whipping Post, en version bröderna Allman nog aldrig kunnat ana. Sinister Footwear II - Lysande! (ni ser det inte, men jag står upp och applåderar. Magnifik gitarrmisshandel). Och självklart en aldrig sinande ström av obceniteter, Be In My Video till exempel...
Them Or Us är därför ingen enkel dubbel-LP att ta till sig. Den kräver både vana och ett visst intresse för självplågeri. Och den räcker för att knäcka både trumhinnor och ben.

Men det är fantastisk kul lyssning för den som är på rätta humöret. 1984 släpptes skivan på Zappabolaget Barking Pumpkin. 1990 gavs Them Or Us ut på nytt av Zappa Records, pressad i Frankrike.

Nr: 624/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar