The Musical Box: Os Mutantes på väg mot progrock

måndag 10 oktober 2016

Os Mutantes på väg mot progrock

OS MUTANTES – MUTANTES E SEUS COMETAS NO PAIS DO BAURETS – 1972

Femte LP-skivan från våra brasilianska psykedeliavänner tar oss med på en resa långt utanför Amazonas även om fortfarande tropicalia och psykedelia är de viktigaste ingredienserna.
Os Mutantes kryddar den här gången överraskande nog med både 50-talsrock och spacerock, vilket får mig att påstå att deras musik på den här LP:n är mer progressiv rock än psykedelia. Det är inget dåligt tecken, tvärtom, Mutantes E Seus Cometas No Pais Do Baurets är tack vare denna nya inriktning Os Mutantes mest spännande LP sedan debutskivan. Och då vet alla som har koll att det med andra ord är en riktigt bra platta.
Os Mutantes har som vanligt en hög rolighetsfaktor, det är kul att lyssna på deras låtar trots att man inte begriper ett enda ord portugisiska. De överraskande vändningarna och udda vägvalen i låtarna gör att musiken både blir intressant och kul att höra.

Os Mutantes lägger ingen tid på tråkiga övergångar eller trasslar in sig i svårförstådda melodislingor. Det känns enkelt, självklart och alldeles naturligt att de hamnar precis där de gör, även om jag inte är säker på att det var tanken eller planen från början.

Att välja ut några särskilda spår är svårt. För min del får det i stället bli helheten som avgör. Och den säger mig att Mutantes E Seus Cometas No Pais Do Baurets är en riktigt sjysst LP att lyssna på. Rekommenderas.

Nr: 1073/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar