The Musical Box: Kraftwerk på väg mot Autobahn

fredag 28 oktober 2016

Kraftwerk på väg mot Autobahn

KRAFTWERK – RALF & FLORIAN – 1973

Det här är möjligen ett av de allra första elektroniska rockorienterade album som gavs ut, kanske det allra första. Det är också Kraftwerks första egentliga musikalbum. Deras två första skivor var inget annat än ljudexperiment. Det här är musik.
Med de två LP-skivorna innan denna, Kraftwerk och Krafterk 2, hade Ralf och Florian försökt revolutionera rockvärlden genom diverse ljud, ljudeffekter och ett synnerligen minimalistiskt sound.

Kanske var det så att de till slut insåg att det inte skulle bli någon musikrevolution på grund av det, utan började göra riktig musik i stället. Eller så var det så att de gav upp, sålde sin själ till rockmusikens svarta drakar och började göra musik som sålde skivor.
Oavsett vilket är LP:n Ralf & Florian en ohygglig förändring mot tidigare alster. Det är dock inte en skiva jag är särskilt imponerad av. Nästan allt på albumet känns primitivt och jämfört med duons senare skivor ganska tafatt.
Men det är kanske inte så konstigt. På detta album har de knappast ännu tagit sig upp på den påfartsväg som skulle leda till Autobahn. Möjligtvis går det att ana motorleden någonstans vid horisonten, men inte mycket mer. Det viktiga med skivan är dock att den pekade ut den riktning åt vilket håll Kraftwerk skulle åka.

Nr: 2021/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar