The Musical Box: Tyska Amon Düül II blev engelskt

torsdag 6 oktober 2016

Tyska Amon Düül II blev engelskt

AMON DÜÜL II (UK) – HAWK MEETS PENGUIN – 1982

Det verkar virrigt med ett Amon Düül i Tyskland och ett annat med samma namn i England. För att förvirra begreppen ytterligare: Det är samma band. Det är bara det att alla medlemmarna inte är de samma.
För enkelhets skull brukar folk nu för tiden därför ange John Weinzierls 80-talsband som Amon Düül (UK) och sen låta tyska Amon Düül II vila i frid. I början av 80-talet såg detta dock inte så märkligt ut.

Gamle Amon Düülgitarristen John Weinzierl hade helt enkelt tagit med sig tyska Amon Düül II till England där han börjat samarbeta med bandets förre basist Dave Anderson för att försöka återupprätta bandets rykte efter en rad intetsägande album i slutet av 70-talet.

En bra tanke kan tyckas. Lyckades Weinzierl och Anderson med sin goda uppsåt? Nja, inte riktigt. Hawk Meets Penguin är visserligen en helt okej progressiv rockplatta, åtminstone a-sidan, men har inte särskilt mycket med tyska Amon Düül II att göra. Här låter Weinzierl och Anderson mer som ett brittiskt progrockband. Det finns en och annan som jämfört Hawk Meets Penguin med vissa av banden från Canterburyscenen.
B-sidan kan man däremot hävda har mer likheter med krautrock, även om denna 18 minuter långa svit inte lockar till några större ovationer. Det är till och med så att den inledningsvis känns tråkig och högst ofokuserad, som om bandet inte hade en aning om vad som skulle kunna hända, inte heller hade några idéer om vad det skulle kunna bli och inte visste hur de i så fall skulle komma dit.

Att musiken vaknar till och blir rockigt funkig de sista minuterna blir inte den där temperaturhöjaren man hade hoppats på. Nej, brittiska Amon Düül II kom på den här LP:n aldrig upp till vad gruppen med samma namn gjort i Tyskland. Däremot är skivan miltals bättre och intressantare än de intetsägande album som spelades in i slutet av 70-talet.

Nr: 1149/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar