The Musical Box: Incantations var suspekt

lördag 29 oktober 2016

Incantations var suspekt

MIKE OLDFIELD – INCANTATIONS – 1982

Och i vilket fack ska man ställa Mike Oldfields album Incantations då? Den har inte mycket med hans tidigare plattor att göra. Här finns till exempel nästan inget som liknar Tubular Bells eller Ommadawn. Det här är knappast vad man kan kalla progressiv musik.
Och inte håller Oldfield sig till sin keltiska folkmusik heller. Här har han gått över ån efter vatten, temat är indianmusik. Det är spännande. Och det var definitivt inte vanligt med sånt i slutet av 70-talet.

Då såg man sådana initiativ som tämligen suspekta. Incantations var säkert suspekt på den tiden. Den kom ju faktiskt till precis när det brann på barrikaderna i Brixton och punken skulle sopa ut allt annat. Och då dök Mike Oldfield upp med det här...
Jag funderar på om det möjligtvis kan vara ambient musik. För här är fullt av loopar, märkliga syntheffekter och så håller musiken på i evighet. Två hela LP-sidor på samma tema...suggestivt, på gränsen till det jobbiga.

Och svårt som bara den att lyssna på. Incantations går alldeles utmärkt att ha på som bakgrundsmusik. Men att verkligen lyssna på musiken är knöligt. Den kräver ett starkt psyke och målmedvetenhet. Tråkig, säger en del. New Age kanske?

Nr: 1432/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar