The Musical Box: En fattigmans Rolling Stones

tisdag 18 oktober 2016

En fattigmans Rolling Stones

J GEILS BAND – BLOW YOUR FACE OUT – 1976

J Geils Band var i mitten av 70-talet kända som ”en fattigmans Rolling Stones”. Det var inte på något sätt nedvärderande. De lirade rock med samma passion och glöd och sångaren Peter Wolf inte bara lät som Mick Jagger, han liknade honom också.
Bandets andra liveplatta på bara några år visar verkligen hur bra J Geils Band i själva verket var. Detta album kom ut bara drygt tre år efter bandets tidigare livealbum, succéskivan Live-Full House.

Blow Your Face Out är precis lika stark, men en dubbel-LP och – bara för att bevisa sin storhet – inte en enda låt från Full House togs med på albumet. J Geils Band hade tillräckligt med bra låtar ändå. Det är nog ingen tillfällighet att bandet under många år betraktades som ett av de allra bästa liveakterna.
Blow Your Face Out är ett livealbum som sätter spår. Det går inte att ens försöka vara oberörd av detta hårt rockande band, som ofta beskrivs som ett mellanting mellan Rolling Stones och George Thorogoods brutala bluesrock. J Geils Band hade dessutom munspelaren Magic Dick som gav bandets låtar en extra skärpa och vass ton.

Det är funkigt, det är rockigt och mycket bluesigt. J Geils Band tar ett stadigt grepp om publiken från första till sista låten. Låtarna är hämtade från två olika inspelningar; Cobo Hall i Detroit och Boston Garden. Men som skivlyssnare är det inget man märker av. Stämningen är hårresande magisk på båda ställena.

Nr: 438/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar