The Musical Box: Kayak på hitlistorna

onsdag 26 oktober 2016

Kayak på hitlistorna

KAYAK – PHANTOM OF THE NIGHT – 1978

Ruthless Queen från den här LP:n blev Kayaks första riktigt stora hit. Något av en one-hit-wonder tyckte nog en och annan eftersom Kayak var ett tämligen okänt begrepp utanför Holland i slutet av 70-talet. Men Phantom Of The Night var holländarnas sjätte fullängdare och skivan blev gruppens första, största och enda kommersiella framgång.
Lite märkligt hur det kan bli. Phantom Of The Night är en helt okej popskiva, i samma anda som band liknande Moody Blues, Supertramp och Camel, alltså symfonisk rock med smarta och välgjorda melodier. Jag jämför dem på den här skivan också gärna med ABBA, det finns mer likheter än bara ett palindrom.

Trots att Phantom Of The Night förmodligen är Kayaks mest välkända platta är den inte på något sätt gruppens starkaste album. De skivorna får man leta efter i början av bandets karriär, de två första LP-skivorna See See The Sun och Kayak II från 1973 respektive 1974.

Men då handlade det om progressiv rock med storheter som Pink Floyd och Genesis som förebilder. 1978 var Kayak inne på helt andra spår.

Phantom Of The Night har nämligen inget gemensamt med de skivorna. Kayak gjorde som så många andra rockband under det tidiga 70-talet och lämnade den svårflörtade progpubliken bakom sig och tog sikte på mainstreampop och hitlistor.
Med facit i hand var det inte ett särskilt lyckat beslut. Kayak fick även som popband hålla till i kulisserna, utom vid detta enda tillfälle.

Nr: 1880/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar