The Musical Box: Rio Grandes grumliga flodfåra

tisdag 25 oktober 2016

Rio Grandes grumliga flodfåra

ZZ TOP – RIO GRANDE MUD – 1972

Sure Got Cold After The Rain är ZZ Tops första försök att göra en ballad. Även om jag känner folk som påstår att den låten är bra bevisar den bara att ZZ Top var väldigt mycket bättre på fläskig bluesrock än på något annat.
Bluesrock är precis vad Rio Grande Mud - som är ZZ Tops andra album - handlar om. Svängig, gungig texasblues där ZZ Top redan från början hittade det rätta soundet.

Inledningen av skivan är faktiskt inget annat än briljant. Francine och Just Got Paid är några av de bästa låtar ZZ Top någonsin spelade in. Francine med sina små retfulla vinkningar till 50-talsrock och Just Got Paid som inte är något annat än förförisk.
Synd att ZZ Top inte orkade fortsätta på den linjen. Resten av Rio Grande Mud är tyvärr inte alls särskilt upphetsande utan faller i samma fälla som bandets första platta, som visserligen var en bra bluesrock-LP, men lite för mycket mainstream.

Och det är precis i den grumliga flodfåra vi hittar resten av Rio Grande Mud också. Att de två skäggen och han som hette så på omslagsbilden står mitt denna skitiga flod är mer talande än vad de förmodligen menade.
Men å andra sidan. Rio Grande Mud ger alla - mig också - det man vill ha. Bra sväng, bra tryck och låtar som går att spela högt. Det är absolut en LP alla fans av ZZ Top måste ha i sin samling.


Nr: 1885/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar