The Musical Box: Den första protestlåten

tisdag 22 november 2016

Den första protestlåten

BARRY McGUIRE – EVE OF DESTRUCTION – 1965

Dylans Like A Rolling Stone har valts till den bästa rocklåten genom tiderna hur många gånger som helst. Men året den kom, 1965, var den inte den största eller mest spelade radiolåten i USA.
Det var i stället Eve of Destruction med Barry McGuire. Den som sägs vara den första protestlåten. Men P.F Sloan, som skrev låten, måste ha inspirerats av Dylan. Det går det inte att ta miste på.

Låten Eve of Destruction finns på Barry McGuires LP med samma namn. Det var den som gjorde honom till världskändis över en natt. Nån lika stor låt lyckades han aldrig få fram efter det. Så lite One-hit-Wonder är det över honom.

Det hindrar ju inte att det här är en fantastiskt bra LP. Men efter att ha lyssnat på den här förstår man hur ohyggligt stor Bob Dylan var redan i mitten av 60-talet.

Det är ingen tvekan om var Barry McGuire har sin förebild. Och inte heller var Barrys låtskrivare och polare P.F Sloan hämtat sin inspiration.

McGuire gör förresten två dylan-covers på plattan, She Belongs To Me och Baby Blue. Men jag är lite tveksam till varför han sen rev av covers också både av Beach Boys och Tom Jones...

Nr: 1127/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar