The Musical Box: Förvirrad final på Joe´s Garage

lördag 26 november 2016

Förvirrad final på Joe´s Garage

FRANK ZAPPA – JOE´S GARAGE-Act 2 & 3 – 1979

...igår lämnade vi Joe hos scientologkyrkan och L. Ron Hoover (Hubbard). Här kommer fortsättningen av Joe´s Garage.
Så här. För 50 dollar får Joe rådet att i stället för att komma ut ur garderoben...gå in i den på allvar...och dessutom lära sig ett utländskt språk, förslagsvis tyska (”a lot of really cute ones come from over there”).
Joe träffar på så vis Sy Borg (”a gleaming model XQJ-37 nuclear powered pan-sexual roto-plooker”, en cyborg alltså)...vilket slutar med att Joe efter diverse ej här nämnbara aktiviteter hamnar i fängelse...och när han kommer ut visar det sig att rockmusik blivit förbjuden...

Ja, ja, det där känner man ju igen. Zappas konceptalbum har en tendens att dra iväg och handlingen blir till slut bortglömd på vägen. Det bli rätt så förvirrat...så också den här gången.
Ett par sjyssta låtar dyker det dock upp, långa och utmanande A Token To My Extreme och My Little Green Rosetta har jag ett gott öga till. De antecknas i minnet för framtida bruk. Men som helhet är andra och tredje akten av detta drama inte särskilt upplyftande. Lite slarvigt känner jag. Joe´s Garage, Act 2 & 3 var å andra sidan Zappas sjunde(!) och sista album 1979.
Albumet släpptes i november 1979, två månader efter första akten. För den som inte är helt och hållet uppslukad i Zappas skruvade värld räcker det förmodligen med första skivan, som textmässigt inte ligger långt från Bordellmammas visor.

Andra och tredje akten har ungefär samma textinriktning, men är ganska mycket rörigare. Den som inte känner sig tvingad, kan med gott samvete låta bli att lyssna på den. Men en musikal blev det trots allt, som sattes upp komplett med musik, texter och dans.

Nr: 802/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar