The Musical Box: Krävande jazzfusion av Zappa

torsdag 17 november 2016

Krävande jazzfusion av Zappa

FRANK ZAPPA – MAKE A JAZZ NOISE HERE – 1991

Här tog han minsann i så det knakade. Make A Jazz Noise Here är ett dubbelt CD-album på närmare 140 minuter fyllt av introvert jazzfusion, ljudexperiment och långa gitarrsolon. Ännu har jag inte orkat lyssna igenom båda CD-skivorna på en gång. Den här gången blev det lite mycket...
Jag kan väl gissa mig till att Zappa gillade CD-formatet. LP-skivans begränsning i tid måste ha stört honom. På en CD går det ju att trycka in närmare 70 minuter musik, en LP klarar i bästa fall två tredjedelar av det. På det här albumet utnyttjar han hela platsutrymmet, på gott och ont.

Make A Jazz Noise Here är det tredje och sista albumet Zappa släppte från sin världsturné 1988. De två tidigare skivorna, Broadway The Hard Way och The Best Band You Never Heard In Your Life är båda lysande liveplattor, Broadway-skivan är dessutom hejdlöst roligt ironisk.

Zappa sparade dock inte det bästa till sist, han gjorde precis tvärtom. Make A Jazz Noise Here är oerhört krävande för att inte säga påfrestande.

Låtarna är långa, de går in i varandra och det där som allmänt brukar kallas för låtlista flyter ut som en enda seg massa och till slut har man inte en aning om ens vilken av de två skivorna man lyssnar på.

Förutom inledningen med Stink-Foot (från Apostrophé) handlar det dessutom nästan enbart om avantgardejazz, experimentell jazzrock och underliga ljudeffekter.

Jag för min del, som helt klart hyllar Zappa som rockmusiker, har lite svårt för det här. Detta är inget album jag kan rekommendera. Men jag är helt övertygad om att de som ser Zappas storhet i hans jazzverk har en helt annan inställning till Make A Jazz Noise Here.

Nr: 200/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar