The Musical Box: Tredje och sista från Finch

måndag 14 november 2016

Tredje och sista från Finch

FINCH – GALLEONS OF PASSION – 1977

Galleons Of Passion är tredje och sista LP:n från holländska Finch, ett progrockband som under mitten av 70-talet ansågs vara ett av Hollands bästa tillsammans med Focus, Earth & Fire och Ekseption.
Den här skivan gick det dock inte särskilt bra för. Fansen tyckte att Finch tappat lite av sin glöd och skärpa. Att de blivit för mjuka helt enkelt. Det var dock inget ovanligt för gamla progrockband som i slutet av 70-talet insåg att de inte gick att leva på sin musik om man inte anpassade sig till verkligheten, det vill säga mainstreampop.
Flera band gick den vägen, inte minst Earth & Fire vars senare skivor i Sverige till och med lanserades av Bert Karlssons Mariann Records. Finch gick dock inte alls så långt på Galleons Of Passion.

Det är fortfarande ett i högsta grad progressivt rockalbum med instrumental gitarrock, som alla Finchs låtar. Det är en stundtals fascinerande skiva som lever högt på Joop van Nimwegens spretiga och sylvassa gitarrspel. Musiken är både stämningsskapande och ibland till och med vacker.

Skillnaden mot gruppens två tidigare skivor är dock ganska tydlig. Galleons Of Passions känns i jämförelse välstrukturerad och välplanerad.

De långa ganska stökiga jamsessionerna från Glory Of The Inner Force och Beyond Expressions är borta och har blivit ersatta ganska ”trevliga” instrumentala partier. Men därifrån till att kalla Galleons Of Passion för mainstrem är steget långt.

Nr: 1996/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar