The Musical Box: En blixtrande debutskiva av Grobschnitt

onsdag 30 november 2016

En blixtrande debutskiva av Grobschnitt

GROBSCHNITT – GROBSCHNITT – 1972

Grobschnitt räknas till de riktigt stora tyska krautrockbanden. De har en lång rad album bakom sig och har mer än en gång jämförts med både Yes och Genesis, med all rätt.
Inte oväntat är första skivan en av de bästa gruppen gjorde. Där följde Grobschnitt samma mönster som Led Zeppelin, Nazareth och Deep Purples Mark II-upplaga, de slog till direkt. Men 1972 hade Grobschnitt ännu inte hittat hela vägen till den symfoniska rocken.

Det är i stället en rockplatta med giftiga proginfluenser och bluesrock. En LP som har mer gemensamt med Jethro Tulls 70-tal, iron Butterfly och tidiga Uriah Heep än med Yes vindlande melodislingor.
Jag ska inte säga att Grobschnitt blev tråkigare med tiden, flera av gruppens senare album är högoktanig symfonisk rock, men debutskivan har något respektlöst och vildsint över sig som polerades bort på senare plattor.

Psykedeliska 14 minuter långa Symphony, som inleder Grobschnitts hela karriär, är fascinerande, fräck och vacker på samma gång. B-sidans Sun Trip skulle kunna vara Grobschnitts svar på Jethro Tulls Thick As A Brick, men går naturligtvis sin helt egen väg.
En blixtrande debutskiva och Grobschnitts bästa studioalbum. Så tycker jag. Är det någon LP med de här tyska rockhjältarna man ska ha i samlingen så är det den här (möjligtvis i konkurrens med tvåan Ballerman). Finns numera som reissue och går att få tag på för en hyfsad peng.

Nr: 368/2222

2 kommentarer:

  1. Håller i stora drag med dig, men om du kollar i ditt lexikon ser du att detta inte var "Erok" och grabbarnas skivdebut, dock då inte under namnet Grobschnitt. Själv tycker jag att man nådde sin peak med utgivningen av dubbeln "Solar Music Live". Skulle vilja skriva mer men har helt snöat in på "Pell Mell", vilka jag fann genom en skiva med Rich Schwab. Deras tolkning av "Moldau", sådan klass att jag smäller av. Auf Wieder Hören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det. Erkänner att jag inte har 100%-koll, ska försöka hitta Erok också. Håller definitivt med dej om Solar Music, den är fantastisk. Och känner att det är dags för Pell Mell nu också, har varit på väg flera gånger att köpa nån av deras skivor, men det har inte blivit av ännu.

      Radera