The Musical Box: Subject Esq peakade direkt

söndag 20 november 2016

Subject Esq peakade direkt

SUBJECT ESQ – SUBJECT ESQ - 1972

Att Subject Esq hade sin rötter i beatpop går inte att missa. Men jag skulle helst vilja jämföra det här tyska lilla underverket med Blood Sweat & Tears första skivor korsade med Jethro Tulls Benefit.
Subject Esq hör inte till de mest berömda tyska krautrockbanden. Det hänger på att gruppen efter den här LP:n, som var deras första på den progressiva banan, bytte namn till Sahara för att komma undan ett taskigt skrivet kontrakt.

Sahara släppte sen ytterligare två album innan gruppen i mitten av 70-talet försvann in bland alla andra bortglömda band. Det kanske inte var någon tillfällighet, kännare av bandet hävdar med bestämdhet gruppen peakade med den här skivan, då de fortfarande kallade sig Subject Esq.
Hur det förhåller sig med det ska jag försöka utforska någon gång i framtiden. Men då gäller det att få tag i de där två Saharaskivorna, som visat sig omöjliga att hitta än så länge. Fram till dess får jag nöja mig med den här plattan, som jag tycker är väldigt rolig att lyssna på.

Sahara som Subject Esq var ett innovativt band som inte drog sig för att testa allt möjligt. Här finns bluesrock och svettigt munspel, här dyker det upp en ovanligt lyckad flöjtist och dessutom tvekar de inte att vare sig fläska på med massivt Blood Sweat & Tears-blås eller ge sig ut i Ian Andersonska melodislingor.
LP:n finns som reissue och går att få tag på för runt 300 spänn. Har du ingen annan bra idé på vilka skivor du borde ha i samlingen kan du se detta som ett tips från mig.

Nr: 300/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar