The Musical Box: Zappa garvar nog i sin himmel

fredag 25 november 2016

Zappa garvar nog i sin himmel

FRANK ZAPPA – JOE´S GARAGE-ACT 1 – 1979

Joe har precis startat ett eget garageband i en tid där rockmusiken är på väg att förbjudas. Bandet får oväntade framgångar, men det har en baksida.
Guidad av The Central Scrutinizer stöter Joe på sin väg genom den smutsiga rockvärlden bland annat på vulgära groupies och katolska flickor som är allt annat än kyska. Utbränd och nedkörd i botten söker han sig till slut till L Ron Hubbard (här heter han dock L. Ron Hoover) och scientologkyrkan.

Det kunde ha slutat där, i september 1979, men handlingen har en fortsättning, del två och tre av denna musikal kom ut på skiva ett par månader senare, i november, där vi fick reda på hur det gick för stackars Joe (men det tar vi i morgon).
Första akten av denna sexdrypande historia blev nästan var mans egendom på sin tid. Joe´s Garage låg nära i tiden till Zappas framgångar med Bobby Brown och albumet Sheik Yerbouti, som blivit omåttligt populära.

Frank Zappas då våldsamt sexexponerade texter var ju så oerhört spännande på den tiden. Vad många missade var dock att det uteslutande handlade om ironi, både vad det gäller musiken, som Zappa delvis anpassat till den tidens hitlistepop. Och texterna, som nog var skapade för att skapa uppmärksamhet, spänning och motvilja, nästan äckel.

Joe´s Garage var nämligen en protest mot den då nyväckta purtianska organisationen PMRC, Parents Music Resource Center, som helt seriöst ville förbjuda vissa former av rockmusik. Bland annat hamnade Twisted Sister och Alice Cooper i skottgluggen för dessa moralister...och givetvis Zappa också...inte minst efter den här LP:n...
Att Zappa lyckades och PMRC inte gjorde det, är en underdrift. Joe´s Garage är nog en de vanligaste zappa-skivorna. Även de som aldrig annars lyssnade på Zappa köpte den. Låtar som Joe´s Garage, Catholic Girls, Crew Slut och Why Does It Hurt When I Pee?, spelades på varenda fest...och Zappa småler nog fortfarande i sin himmel när han tänker på det.

Nr: 161/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar