The Musical Box: Är detta roligt?

söndag 12 mars 2017

Är detta roligt?

PINK FLOYD – UMMAGUMMA – 1969

”Several Species of Small Furry Animals Gathered Together in a Cave and Grooving With a Pict”. Så heter en av låtarna, eller styckena kanske är mer rätt, på Pink Floyds Ummagumma. Det är inte ens musik och borde inte vara underhållande. Men det är det.
Till att börja med tävlar den väl med Sgt Pepper om det längsta namnet på en låt. Om det nu över huvud taget är en låt. Det är en samling ljud från insekter, djur, röster och diverse elektroniska effekter. Förmodligen spelat baklänges eller nåt sånt. Vem vet egentligen vad Pink Floyd gjorde i studion?
Ummagumma består av två delar (skivor). Första delen, som är den minst svåra, är en liveinspelning med fyra låtar. Careful With That Axe, Eugune bör nog nämnas här. Det är en synnerligen snyggt uppbyggd låt, även om det tar några gånger innan det blir uppenbart.

Andra LP:n innehåller ett antal musikstycken gjorda av gruppmedlemmarna var och en för sig. Om de inte ville samarbeta eller om det var något annat vet jag inte. Skivan är i vilket fall som helst märklig.
Och här finns alltså Roger Waters lilla komposition, eller vad man nu vill kalla det, Several Species of Small Furry Animals Gathered Together in a Cave and Grooving With a Pict”. Jag gillar det namnet. Egentligen borde det vara helt olyssningsbart. Men det finns något i den där gröna djungeln Waters målar upp.

Jag kom på mig själv med att spela den, jag vet inte hur många gånger i rad, för att försöka uppfatta några slags djupare nyanser. Jag kom fram till en enda sak. Det är roligt.

Nr: 736/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare (länk), men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.

2 kommentarer:

  1. De två längsta låttitlarna jag kommer på på rak arm är "The son of a disgruntled X-postal worker reflects on his life while getting stoned in the parking lot of a Winn Dixie listening to Metallica" med Alice Donut, och Camper van Beethovens "Broadcasting live from the MCI-Worldcom-ATT-Chrysler-Daimler-Mitsubishi-Phillips-BASF-LG-Phillip Morris-BP-Texaco-Pfizer-AOL-Time-Warner-Boeing-Microsoft-Aeroflot-United-Yoyodyne Coliseum, Strom Thurmond City, Mars", som dock inte är någon riktig låt. Men det skulle förvåna mig storligen om det inte fanns åtskilliga låttitlar som är ännu längre - det behövs ju egentligen bara någon som går in för att "nu ska jag göra den längsta låttiteln någonsin!".

    SvaraRadera
  2. Ha, ha, där hängde inte ens Roger Waters med!

    SvaraRadera