The Musical Box: Tio års vånda

lördag 4 mars 2017

Tio års vånda

VAN MORRISON – A SENSE OF WONDER – 1984

Det tog Van Morrison tio år att göra låten Tore Down A La Rimbaud. Han hade först tänkt sig att ha med den på Veedon Fleece 1974. Men det dröjde ända till 1984 och plattan A Sense of Wonder, innan den blev färdig.
Det är ett lysande musikstycke. Låten har sitt ursprung från den franske poeten Arthur Rimbaud, som under den senare delen av 1800-talet hade en kort, men intensiv, tid som poet. Han började skriva som 15-åring men slutade tvärt 26 år gammal för att sedan aldrig mer skriva en rad.

A Sense Of Wonder är dock en sorgligt underskattad Morrison-platta. Innan hade han släppt en rad synnerligen icke-kommersiella skivor, bland annat Common One och märkliga Inarticulate Speech of the Heart.

Så det är kanske inte så konstigt att A Sense Of Wonder hamnade i skymundan den också. Men jag spelar den gärna. Här finns flera örhängen förutom Rimbaudlåten.

Titelspåret och Ray Charles-låten What Would I Do är softad soul, men så själfullt gjord att den verkligen griper tag. För att inte tala om det sköna gunget i Mose Allisons If You Only Knew. Allt givetvis kryddat med en stor dos irländsk folkmusik.
A Sense Of Wonder sålde aldrig särskilt bra. Det dröjde faktiskt fram till 1989 och Avalon Sunset, innan Morrison ännu en gång nådde ut till den stora publiken.

Nr: 1382/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar