The Musical Box: Chuckens karaktäristiska gitarrspel

måndag 20 mars 2017

Chuckens karaktäristiska gitarrspel

Här en avskedshälsning till Chuck Berry, som blev 90 år. Roll Over Beethoven!

CHUCK BERRY – CHUCK BERRY – 1975

Jag tror det var John Lennon som en gång sa att om rock and roll skulle haft något annat namn var det i så fall Chuck Berry. Det finns väl knappast någon mer som förknippas så mycket med 50-talsrock och rock and roll som den gamle Chucken. Inte minst hans berömda duckwalk är något som de flesta har koll på.
Han var före dem allihop, Beatles, Rolling Stones, Bob Dylan och Beach Boys och han spelade in sina första skivor redan 1957. Hur många hitlåtar som kan skrivas på hans konto är nästan omöjligt att räkna upp; Johnny B Goode, Roll Over Beethoven, School Days, Back In The USA, Carol, Maybelline, No Particular Place To Go, Nadine...

Men de där låtarna hör till 50-talet och början av 60-talet. Efter det var det ganska tyst från den gamle rockkungen, delvis på grund av att han satt i fängelse för diverse oegentligheter.
I slutet av 70-talet var Chuck Berry naturligtvis hopplöst ute bland mig och mina kompisar. Det närmaste vi kom amerikansk 50-talsrock var soundtracken till American Grafftiti (Sista natten med gänget) och Elvis oändliga samlingsskivor.

Men Chucken släppte en och annan LP även på 70-talet även om han inte fick några större hits. Den här trettiotrevarvaren från 1975 hör inte till hans mer berömda saker. Givetvis handlar det om bra, svängig och rå rock and roll när Chuck Berry är med och lirar. Och det går inte att ta miste på hans karaktäristiska gitarrspel.

Jag har faktiskt inget minne alls av hur den här skivan hamnade i min samling. Men jag vet att idag uppskattar jag den betydligt mer än jag gjorde då.

Nr: 1460/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar