The Musical Box: Krautrockare mellanlandar på jorden

måndag 13 mars 2017

Krautrockare mellanlandar på jorden

AGITATION FREE – SHIBUYA NIGHTS – 2011

När Agitation Free 2007 gjorde sin första gemensamma konsert sedan 1974 hände det i Japan. En miniturné över några dagar i Tokyo sponsrad av en hängiven fantast. Gamla krautrockare svävar förmodligen helst omkring tyngdlösa i yttre rymden, men ibland händer det att de gör mellanlandningar på sin hemplanet.
De där kosmiska kvällarna i Tokyo spelades naturligtvis in och fyra år senare kom skivan. Fyra år – vad är fyra år i en kosmisk evighet? Det viktiga är att inspelningen nu finns som dubbel-LP, begränsad till 1250 exemplar, varav ett finns hos mig.

32 års tystnad från ett av den tyska krautrockens absolut största band har ingen betydelse i sammanhanget. Det hade ingen som helst inverkan på bandets alltid lätt svävande spacerock och atmosfäriska kraut.

Jag är helt övertygad om att gamla fans var väldigt nöjda med den här skivan. Agitation Free var tillbaka – som om ingenting hänt under tiden mellan.

Shibuya Nights är en egentligen ganska sparsmakad inspelning, finstämt gjord och med ett mycket bra ljud. Publiken finns där, men tillåts aldrig ta över. Det är Agitation Free som styr och de tar genast med lyssnarna på en resa långt utanför de vanmliga gränserna.
Att bandet börjar trippen med You Play For Us Today och Sahara City gör att man kommer i helt rätt stämning redan från början. Ljudeffekterna är precis så läckra som på originalskivorna och Agitation Frees gitarrist har fortfarande samma sound i gitarren som Duane Allman, vilket skapar en mycket märklig crossover mellan två världar som egentligen aldrig borde kunna förenas.
Det är ohyggligt svårt att inte sugas in i denna underliga uppochnervända värld, skapad av en av krautrockens stora. Det blir till svårt att skilja verkligheten från fantasin, sanningen från lögnen, tyngdlösheten är ett faktum. Konserterna i Tokyo måpste varit fantastiska att få uppleva på plats. Men att lyssna på de två genomskinliga röda vinylskivorna är en häftig upplevelse det också.

Nr: 210/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar