The Musical Box: Dzyans felande länk

måndag 27 mars 2017

Dzyans felande länk

DZYAN – MANDALA – 2010

Det här kommer att bli en av de nördigaste texter jag så här långt publicerat här. Därför krävs först en förklaring annars kommer texten i sig att bli helt meningslös.
Tyska Dzyan är ett legendariskt krautrockband med rötterna i jazz. Gruppen spelade under det tidiga 70-talet in tre album, varav det sista – Electric Silence – anses vara ett av krautrockens viktigaste inte minst för sina österländska influenser. Första LP:n var dock en renodlad jazzrockplatta. Det var på andra skivan – Time Machine – Dzyan kom ut som experimentella kosmiska rymdresenärer.
Mandala är en inspelning gjord 1972, en liveinspelning (vilket man inte hör alls) som dock aldrig gavs ut då. Inspelningen släpptes, till Dzyans få överlevande fans stora glädje, 2010 på både vinyl och som CD. De som ser storheten med denna exceptionella utgivning är alltså förhållandevis få. Det är osäkert om Mandala gör att Dzyan får ytterligare beundrare, skivan i sig är ganska nördig.

För fansen är skivan dock i högsta grad intressant. Det är med denna inspelning kopplingen mellan jazzrockbandet Dzyan och krautrockkosmikerna Dzyan blir klarlagd.

På skivan finns exempel på båda genrerna och i vissa stycken smälter de samman till en enda enhet, alltså det som senare skulle brisera på Time Machine.

Ännu mer spännande blir det när Dzyans intresse för österländska toner för första gången också visar sig, det som senare skulle blomma ut på sista skivan Electric Silence, vilket i sin tur gjorde det albumet till ett av krautrockens stora.

Nr: 388/2222

2 kommentarer:

  1. En platta jag helt har missat, men till mitt försvar måste jag ange att Dzyan inte är ett band jag kollar upp varje dag, inte sedan 2010 tydligen. Otroligt och så ligger denna pärla, i full längd och god kvalite, på Discogs och bara väntar på uppspelning. Today you made my day, tack Olle.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Det är för såna här tillfällen jag har den här bloggen.

      Radera