The Musical Box: Hånflin, råa skratt och inte alls välmenande ryggdunkningar

onsdag 8 mars 2017

Hånflin, råa skratt och inte alls välmenande ryggdunkningar

KYUSS – WELCOME TO SKY VALLEY – 1994

Stonerrockens asfaltkrigare gjorde det igen. De följde upp Blues For The Red Sun, som snabbt fått kultstatus, med ett precis lika mörkt album. Den här gången hälsar Kyuss oss välkomna till Sky Valley, med hånflin, råa skratt bakom ryggen och inte alls välmenande ryggdunkningar.
Det utlovas inget inget gott eller trevligt i ett sådant bemötande. Kyuss gör sig heller inte ens besväret att vara tillmötesgående. Vill du vara med får du, men räkna inte med att någon bryr sig.
Welcome To Sky Valley är uppdelad i tre långa sviter som vardera innehåller tre kortare avsnitt. Det är bra, det känns liksom ganska skönt att ha de där olika delarna att hänga upp sitt lyssnande på. Men även om delarna har namn som Gardenia, Asteroid och Supa Scoopa And Mighty Scoop förlorar man sig ganska omgående, går vilse om man så vill, i den öken Kyuss presenterat som sin egen.

Den tunga malandet, de distade gitarrerna nedstämda så långt det är möjligt och samma ständigt återkommande tema gör det svårt att orientera sig. Att det finns ett ohyggligt spänningsmoment i detta går dock inte att undvika.

Welcome To Sky Valley är naturligtvis inget album man lyssnar på en solig söndag i maj. Däremot kan det vara skivan att plocka fram och genomlida/njuta/lyssna på i det dystra skiftet mellan november och december. Inte för att man på något sätt blir lyckligare, det är precis tvärtom.

Nr: 150/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar