The Musical Box: Musik som går att dansa till

torsdag 2 mars 2017

Musik som går att dansa till

SPARKS – MUSIC THAT YOU CAN DANCE TO – 1986

Min roll när det gäller Music That You Van Dance borde förmodligen vara att såga skivan rätt så kraftigt. Det är nämligen här bröderna Ron och Russell Mael på allvar ger sig ut på riktigt djupt vatten, housemusik och techno. De var excentriska redan innan, men nu...hallå!
Men hur ska jag kunna dissa den här LP:n. Lite tveksamt tycker jag det här är ganska kul. Jag gillar Sparks ironiska ton, de där små twisterna som gör låtarna så värda att lyssna på. Och jag gillar det där irriterande greppet att ta något alldeles självklart, vrida till det gör och göra till sin sin så totalt egen grej.

Ljudeffekterna är fräcka, tonen är nästan rå och synthriffen givetvis ohyggligt fläskiga. Att bröderna Maels humoristiska sida, inte minst i texterna, lyser igenom är ingen nackdel. Det ger och musiken en extra dimension som gör att även den som inte alltid har techno högst å sin lista kan uppskatta LP:n.

Sparks var inne i genren långt innan Music You Can Dance To. Redan i slutet av 70-talet samarbetade bröderna med discogurun Girogio Moroder i flera projekt. Skivan innan Pulling Rabbits Out Of A Hat var inne på samma spår, men inte alls lika tydlig och väl utvecklad som här.
Jag är definitivt ingen kännare av house eller techno, men jag har inte direkt hört något liknande MTYCDT. Den stora skillnaden för min del är att det är första gången jag verkligen orkar lyssna på sån här musik. Och att jag tycker det är värt att lägga ner tid på det.

Nr: borttagen ur samlingen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar