The Musical Box: Jazz från Helvetets portar

tisdag 7 mars 2017

Jazz från Helvetets portar

FRANK ZAPPA – JAZZ FROM HELL – 1986

Där slog han huvudet på spiken - Jazz från Helvetet - det är precis vad det är. Jag kommer inte överens med den här LP:n. Och då ska sägas att jag nästan alltid brukar komma bra överens med Frank. Men här är vi inte ense. Det här är jazz från Helvetets portar. Jag gillar inte den här LP:n.
Frank Zappa spelade i mitten av 80-talet in ett par helt instrumentala soloalbum, där han inte hade något band med sig. Som instrument använde han en synclaver, en avancerad synth skulle man väl kunna säga utan att gå allt för djupt in på det. Effekten blev bland annat att ljuden kunde förvrängas i det oändliga och kombineras på de mest otänkbara sätt. Jazz From Hell är en av de skivorna.
Jag kan vara rejält envis när det gäller Zappas verk. Men här ger jag upp. Jag är övertygad om, eftersom det är Zappa, att musiken på något sätt är genialisk.

Men samtidigt finns det en gräns, musiken på den här LP:n är så teknisk – så klinisk – att den blir för svår att förstå. Åtminstone för mig. Jag blir bara nervös och lättretlig. Och sån musik ska man undvika. Det ska vara ett nöje att lyssna på musik.

Nr: 1986/2222

2 kommentarer:

  1. Nog för att Zappa var en innovativ musiker, men att han skulle ha uppfunnit Synclavieren var att ta i. Däremot var han snabb med att skaffa en, och gjorde flitigt bruk av den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det! Har rättat texten. Tur att nån ibland kontrollerar det man skriver...

      Radera