The Musical Box: Australiens svar på Beatles

onsdag 28 juni 2017

Australiens svar på Beatles

EASYBEATS – FRIDAY ON MY MIND – 1967

2001 blev Friday On My Mind framröstad till den bästa poplåt som någonsin spelats in i Australien. 1966 var det en superhit i Australien, Europa och med denna LP kom låten till USA. Där den så klart blev en superhit också.
Själv fick jag höra låten första gången på lite aviga coverplattan PinUps, där David Bowie letat fram 60-talslåtar som påverkat och inspirerat honom. Det kanske jag inte var ensam om. I mitten av 70-talet var PinUps i det närmaste ikonisk,

Easybeats hade i min ungdomsgeneration dock glömts bort och grävts ner. En (då) nästan tio år gammal låt kunde man väl inte ta på allvar?

Jag gillar fortfarande Bowies version, men efter att jag några år senare på 70-talet fick höra vad George Young och Harry Vanda var det deras låt som blev min favorit. Och är det fortfarande. Mer energiladdad än så kan inte en poplåt bli. Det var då jag förstod varför Easybeats brukade kallas Australiens svar på Beatles.

Men att ge Easybeats en beatlesstämpel känns efter den här skivan, som var deras första i USA och som skulle göra Friday On My Mind ännu större, inte riktigt rätt.

Visst gjorde Vanda och Young (som på 70-talet låg bakom popsnickarduon Flash And The Pan) snygga poplåtar, men här avslöjas vad Easybetas egentligen var; ett ruffigt garagerockband.

Den här skivan, som när den gavs ut i Europa och Australien fått namnet Good Friday, var dock deras fjärde album. De allra vassaste kanterna var alltså avslipade. Här fick de dessutom för första gången hjälp av den tidens demonproducent Shel Talmy som då också låg bakom The Who, Kinks och flera andra brittiska pophjältar.

Men Easybeats ruffiga sound gick så klart inte att slipa bort helt och hållet, det slår igenom. Inte minst på skivans enda coverlåt; River Deep Mountain High, som idag visserligen är mer än lovligt sönderspelad, men 1966 var ett alldeles lysande val.
Skivan visar också att Harry Vanda och George Young (äldre bror till AC/DC-pojkarna) var briljanta låtskrivare tillsammans. Flera av låtarna kunde nog blivit stora hits om man bara hade försökt. I popmusikens barndom, som 1966 nog ska räknas till, var det vanligare att artisterna och banden spelade in covers på andras låtar än kom med egna, Stones gjorde så, Beatles också.

Men inte Easybeats. På den här plattan är hela 10 av de tolv låtarna signerade Vanda och Young, vilket är anmärkningsvärt mycket. På den tiden var det bara Kinks och Ray Davies som vågat göra något liknande.

Har du inte hört Easybets tidigare men känner att du behöver mer beatpop och garagerock från 60-talet är detta en bra platta att börja med. Om du tvivlar kan nu alltid lyssna med nån av de miljontals amerikaner som med denna LP fick Australiens bästa poplåt genom tiderna presenterat för sig.

Nr: 311/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar