The Musical Box: Genesis kom ut ur garderoben

lördag 17 juni 2017

Genesis kom ut ur garderoben

GENESIS – GENESIS – 1983

1983 kom Tony Banks, Mike Rutherford och Phil Collins ut ur garderoben. Genesis var inte längre ett progrockband. Genesis lirade pop. Vanlig synthpop, vilket alla egentligen redan visste. Ingen ville bara säga det högt.
På albumet Genesis från 1983 har de kastat alla progrockambitioner, experimentella synthslingor och introverta melodier åt sidan. Genesis överraskade genom att göra en helt vanlig popskiva. De överraskade också genom att göra det ganska bra.

Jag går så långt att jag faktiskt vill kalla albumet en liten pop-pärla i 80-talets mainstreamflod av billig synthpop. Plattan är full av små bra melodier och kul låtar.

Okej, kvaliteten är kanske inte den bästa på allt, men mycket bättre än vad många andra gjorde vid den här tiden. Sen kan man ju alltid fundera på hur mycket av musiken som är gjord på ”riktigt”. Jag tror inte att de vid ett enda tillfälle använde sig av riktiga gitarrer, där fick Tony Banks synthar ta över.

Och det vete tusan om Phil Collins ens höll ett par trumpinnar under inspelningen. Det luktar nämligen väldigt mycket trum-maskin.
Men det bryr jag mig inte om just nu. Lycklig bara över att Genesis gjorde ett bra album på 80-talet. Illegal Alien är gungig hitlistepop, Mama en utmärkt poplåt. That´s All och Silver Rainbow får det också att kittla lite extra. Ett bra jobb av Genesis helt enkelt, tyvärr det sista.

Nr: 433/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar