The Musical Box: Metall mot metall

fredag 2 juni 2017

Metall mot metall

KRAFTWERK – TRANS EUROPA EXPRESS – 1977

Det var med det här albumet Kraftwerk tog det definitiva steget från krautrock till electronica. Musiken på Trans Europa Express skiljer sig från tidigare album genom de elektroniska mekaniserade rytmerna, minimalistiskt arrangerat och med dataprocessade röster.
Trans Europa Express var på så sätt revolutionerande och betraktas som ett av de viktigaste elektroniska album som getts ut. Det finns visserligen en hel del likheter med föregångaren Autobahn, men på detta nya album förfinade och utvecklade Ralf Hütter och Florian Schneider sin teknik och filosofi till fulländning.
Att de fascinerats av färdmedel som motorvägar, och på det här albumet tåg, är en möjligtvis meningslös detalj, men samtidigt lite rolig. Särskilt med tanke på att Kraftwerk 26 år efter Trans Europa Express fullföljde den tankebanan genom att göra ett album om cykling, Tour De France.

Trans Europa Express är ett album man kan ha mycket roligt ihop med om man har en svaghet för upprepade, återkommande ljudslingor genomförda med minsta möjliga tänkbara omgivning.

Musiken är både suggestiv och lätt hypnotisk samtidigt som den säkert kan få vissa att gå bärsärkagång av stressen att inte händer nåt.

Ljudkollaget Metall auf metall, där metall slås mot metall (i det här fallet hur det låter när buffertar på godsvagnar kolliderar) är i så fall ett påtagligt irriterande stycke.

Som de flesta andra senare Kraftwerkalbum finns Trans Europa Express både med tysk text och med engelsk och har då namnet Trans Europe Express.

Den skiva jag har är den tyska med den tyska omslagsbilden. På den engelska skivan är bilden utbytt mot en färglagd och hårt stiliserat foto. Skivan finns också med andra omslag.

Nr: 1669/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar