The Musical Box: Onödig för icke-troende tullfans

tisdag 27 juni 2017

Onödig för icke-troende tullfans

JETHRO TULL – SO MUCH TROUBLE (BBC SESSIONS) – 2016

Ett helt onödigt album för icke-troende tullfans. So Much Trouble innehåller låtar inspelade av BBC 1968 och 1969 för tv-showen Top Gear, där Jethro Tull under de åren verkar ha varit en stående programpunkt. Låtarna är inspelade live i studio utan publik. De flesta av dem finns på Jethro Tulls två första album; This Was och Stand Up.
Intressant givetvis tycker jag, även om jag inser att en sån här skiva i stort sett bara är underhållande för de riktiga fansen, de som läser in olika nyanser och sinnesstämningar beroende på när och var låtarna är inspelade. För andra räcker det troligen med konstaterandet att studioinspelningarna på This Was och Stand Up utan undantag låter bättre.

För min del gillar jag dock en lite jazzig ton där man annars inte hittar den, som i introt till A Song For Jeffrey och ett par andra ställen.
Inget album med gammalt överblivet och bortglömt material utan en och annan tidigare outgiven låt. Det ligger liksom i naturen för den här typen av skivor. Utan något udda eller ”nytt” blir ju sån skiva nästan helt ointressant.

Därför har man letat fram So Much Trouble, en blueslåt inspelad till Top Gear den 23 juli 1968. Inte för att låten i sig är anmärkningsvärd, men bara att den nu finns att lyssna på är naturligtvis mums-mums för tullfansen.

Varför Ian Anderson inte tog med den på nån av skivorna är dock inte det minsta oklart. Det höll So Much Trouble inte för. Ytterligare två låtar som inte finns med på någon av Jethro Tulls originalalbum har också tagits med; Love Story och Stormy Monday Blues.

Men dem har vi hört förut, även om det inte är i BBC:s version. Den förstnämnda släpptes på singel 1968 och dök senare upp på delvisa samlingsplattan Living In The Past. Stormy Monday Blues från samma år finns också med på samlingsskivan 20 Years Of Tull.

Nr: 758/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar