The Musical Box: Jethro Tull etablerade en sanning

söndag 18 juni 2017

Jethro Tull etablerade en sanning

JETHRO TULL – TOO OLD TO ROCK´N ROLL, TOO YOUNG TO DIE – 1976 

Too Old To Rock´n Roll, Too Young To Die är ett sånt där klassiskt uttryck som på något sätt förklarar hela rock´n roll-grejen av främst gamla farbröder som vägrar inse det ständigt pågående. Det gäller både dem som gör skivorna och dem som köper dem. Men inget illa menat med det, rockmusik som ungdomskult är för länge sedan utdöd. Tro inget annat.
I min värld var det Jethro Tull och Ian Anderson som etablerade den sanningen, då de gav ut albumet med samma namn 1976. Redan då hade åldern börjat bli ett problem för många rockers, som kanske tyckte de blivit för gamla för ungdomsrevolter, barrikader och sånt där jobbigt.

De var på väg att dinosaurieseras, i alla fall påstod säkert stora delar av kritikerkåren det. Rolling Stones var riktigt illa ute, Kinks och The Who och även Jethro Tull. De flesta fortsatte ändå och tog rockmusiken med sig in i framtiden, där den hör hemma.
Too Old To Rock´n Roll, Too Young To Die ger dock ett kluvet intryck. Plattans storhet är låten med samma namn. Men övrigt material känns lite fattigt för att vara Jethro Tull.

Det är väl inte för inte albumet anses vara ett av gruppens svagare. Men som tullfan lyssnar jag ändå¨gärna på låtar som From A Dead Beat To An Old Greaser, Salamander och Quizz Kid, de är heltokej utan att vara några giganter.

Man kan möjligtvis påstå att det här är LP-skiva av den typ som blev allt vanligare på 80-talet. En bra låt – resten utfyllnad. Jag tror dock inte det var Tulls tanke bakom den här, det blev nog bara så.

Som vi alla vet var ju Ian Anderson förtjust i koncept-album och kunde emellanåt veckla in sig rätt ordenligt. Det här albumet är uppbyggt på en story i serieformat, som förresten finns på insidan av det utvikbara omslaget. Där ställs den åldrande rockstjärnan Ray Lomas inför det faktum att han blivit för gammal...
Det sägs att grundtanken var att det skulle bli en film av den storyn och att LP:n skulle bli något slags soundtrack. Det kom inte längre än till idéstadiet, men jag hade gärna sett den filmen.

Nu för tiden hade den ju varit mer aktuell än någonsin, när till och med Bono och Morrissey, som i det närmaste var barnstjärnor på 70-talet, har räknat ut att de är Too old to´rock´n roll...

Nr: 975/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar