The Musical Box: En hårdhudad powertrio

tisdag 12 september 2017

En hårdhudad powertrio


BANG – MOTHER/BOW TO THE KING – 1972

Man ska inte låta sig luras av att skivan börjar lite småputtrigt med handklapp och countryrock. Amerikanska Bang har helt andra planer. Det visar rätt omgående att Bang är en hårdhudad powertrio fran samma skola som Foghat och Cream. Skillnaden är att Bang inte riktigt hade kvaliteterna.
Mother/Bow To The King är nämligen en ojämn och lite förvirrad LP. Det som började så spännande och verkade bli så bra utmynnar efter nåpgra låtar i något som i stället är lite tjatigt och småtråkigt. Man upptäcker snabbt att låtskrivande inte var det här bandets största talang. De var betydligt bättre på feta riff och blytunga ackord.

Skivan vars två namn ska hänvisa till de båda sidorna på skivan gör det hela något förvirrat,. Skillnaden är inte särskilt stor, Bang mal på i ungefär samma stil även efter att skivan blivit vänd.

Möjligtvis går det att hävda att b-sidan, Bow To The King, innehåller spår av progressiv rock, men det är inget man upptäcker i första taget.

Det är dock lite orättvist att avpolletera Bang efter denna LP. Som hårdrockande powertrio gjorde dem ett riktigt bra jobb och skivan är helt klart värd att lyssna på.
Man ska veta att bandet hade hård press på sig när skivan skulle spelas in. Debutskivan från tidigare samma år hade hyllats och skivbolaget Capitol ville satsa på dem, men krävde att få vara delaktig i vilka låtar som togs med.

Det ville inte Bang, så det blev en och annan kompromiss. Det är därför Guess Whos gamla No Sugar Tonight fått plats på skivan. Ett val som nu för tiden inte gör skivan intressantare...tvärtom.
Sen hade Bang det svårt med att få ordning i de egna leden vilket inte gjorde saken bättre. Efter första skivan hade Bang jämförst med både Grand Funk och Mountain, kallades till och med ett nytt Cream.

Efter Mother/Bow To The King jämfördes de inte längre med någon. Den stora frågan blev i stället vems mamma det var som serverade på omslagsbilden och var han till vänster hittat den den där fåniga slängkappan.

Nr: 756/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar