The Musical Box: The sons of Beatles

onsdag 27 september 2017

The sons of Beatles

ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA - SHOWDOWN – 1973

Showdown är en sån där låt där jag får tårar i ögonen av någon slags lycka. Det är en av mina första singelskivor, förmodligen den allra första. Det är också en av ELO:s första riktiga poplåtar.
Man skulle kunna hävda att det var Showdown som pekade ut vägen för Jeff Lynne på vägen mot legendariska album som New World Record och Out Of The Blue.

Det sägs att när John Lennon fick höra låten utnämnde han i amerikansk radio ELO till ”The sons of Beatles”. Samtidigt blir singeln en hastig blick bakåt över axeln och ELO:s progressiva rocksound från det tidiga 70-talet.

På baksidan hittar man nämligen In Old England Town, en av de sista instrumentala låtar Roy Wood var med och spelade in med ELO innan han stormade ut från inspelningsstudion med ögonen rullande i skallen för att aldrig mer återvända.

Showdown är en låt man nu får tiden kan få leta efter. Den finns inte med på någon av ELO:s ordinarie album, utom den amerikanska pressen av skivan On The Third Day, en LP som i och för sig inte är särskilt ovanlig i Sverige. Den engelska pressen, där låten inte tagits med, är lite svårare att hitta.

Nr: 3/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar